En cykel kan användas till mycket 🙂 Dagens Walkstreak dag 586

I min semesterplan fanns det ganska mycket Yoga. Har inte blivit riktigt så mycket… Men ett skönt morgonpass idag iallafall.

Dagens #enkeltattträna med rörlighet för axlarna.

Även om vi har semester så står ju inte livet stilla utanför. En stund med administration idag. Helt okej tycker jag.

Det fanns några planer för den här veckan i Sälen. Måndagen med Spa och tisdagen med Fulufjälet. Sedan hade jag en idé om att cykla ner från Lindvallen på den ”nya” vägen och ta den ”gamla” upp igen. Så blev det idag. Men precis när vi kört över Västerdalälven i Sälen och skulle börja klättra upp för backen så dök det upp ett för oss båda nytt turistmål…. Vasastenen.

Så då fick vi ju såklart stanna till och kolla vad detta handlar om.


Vasastenen i Sälen

Vid första kurvan på ”gamla fjällvägen” väster om Västerdalälven i Sälens by. Restes 1903 av bybor och fosterlandsvänner till minne av att Gustav Eriksson Vasa här blev upphunnen av dalkarlarna, då han flydde undan danskarna på sin färd mot Norge vintern 1520-21. Stenblocket kördes efter 10 hästar hit från Limedsforsens järnvägsstation.Folk i alla byar utefter vägen hade gått ”man och kvinna ur huse” för att följa med. Bron över Västerdalälven sviktade under stenens tyngd. De sista 100 m drog Sälenfolket själva stenen upp för branten med en 100 m lång lina.Den 18 september 1904 invigdes stenen under pompa och ståt. Inskrift under målning av Carl Wahlbom: ”Gustav Eriksson Vasa 1521. Om du vill blifva vår härhöfvidsman, Så följer båd gammal och ung.”

https://www.visitdalarna.se/boka/se-gora/1495130/minnessten-gustav-vasa/detaljer

Efter Vasastenen blev det klättring och nyfikencykling bland allt nybyggt. Kul cykling med 341 meter klättring 🙂

Vi har en skön läshörna som gav extra underhållning idag.

Lite svårt att förstå hur han hamnade i diket. Men han kom upp igen med hjälp. Det var väldigt många bilar och människor som passerade och var nyfikna under de timmarna som vi satt och läste i vår myshörna.